Autósülések

2021.11.22 13:36
Autósülések

Autósülés

Az autósülések

Hogyan válasszunk autósülést?

 

 Nagy figyelmet kell fordítani a gyerekülések megfelelő beállítására, illetve a megfelelő ülés kiválasztására is. Hiszen egy rosszul megválasztott autósülés akár sérüléseket is okozhat. Elsősorban a 0 csoport gyereküléseit lehet menetiránynak háttal bekötni, emellett van néhány olyan ülés is, ami a gyerek 3 éves koráig szintén háttal beköthető. Baleset esetén mindenképpen kevesebb károsodás érheti a gyermekeket.

A gyereküléseket a gyermek súlya alapján csoportokba rendszerezik

  1. csoport (0-10kg) 0+ csoport (13kg): A babahordozó. Menetiránnyal ellentétesen kötjük be a gépjárműben. A kisbabák ezekben az ülésekben nagyobb biztonságban vannak, ezért a hordozót csak akkor cseréljük le ha a gyermek feje túl ér az ülés tetején. Két féleképpen tudjuk rögzíteni a babahordozót az autóba. Az első a gépjármű biztonsági övével, a második pedig egy Isofix talp segítségével amihez Isofixes babahordozót szükséges vásárolni. Fontos tudni hogy nem mindegyik autóban található meg az Isofix rendszer erről bővebben lentebb találsz információkat.
  2. csoport (9-18kg,): Ebben a kategóriában néhány gyerekülést még menetiránynak ellentétesen belehet kötni és van belőle Isofix-es is . 5 pontos biztonsági övvel tudja rögzíteni a gyermeket az ülésben. Az 5 pontos biztonsági övvel ellátott autósülésben a gyermekek kényelmesebben utaznak. A biztonsági övet mindig feszesre húzzuk meg és az autósülést az autóban is a lehető legfeszesebb módon kössük be.
  3. csoport (15-25kg) III. csoport (22-36kg): Itt is kétféleképpen rögzíthetjük az ülést az autóban. Az autó hárompontos övével itt viszont figyeljünk arra hogy az öv feszes legyen és az övfeszítő-automata megfelelően működjön, vagy az Isofix rögzítési ponttal. Ezeket az üléseket a gyerekek kb. 4 éves korától ajánljuk.

 

Fontos tippek az autósülés vásárlása előtt

Mielőtt gyermekülést választunk, tájékozódjunk. Ebben segítségünkre vannak különbféle tesztek, blogok és akár telefonon is tudunk segíteni. Nézzük meg hogy a törvényi előírásnak megfelelnek-e. Mielőtt megvásárolja a terméket mindenképpen próbálja bele a gépjárműbe és győződjön meg arról hogy amit választott megfelelő lesz a gyermeke számára.

 

Mi az az Isofix rendszer?

Az Európában forgalmazott személygépjármű kötelező tartozéka az Isofix rögzítési pont amit 10 éve minden új autóba beszereltek. Azt a célt szolgálja hogy a lehető legbiztonságosabban tudjuk rögzíteni az autósüléseket az autóban. Ez a kialakítás kezdetben a kétezres évek közepétől gyártott autókban kezdett felbukkani előszőr, majd egyre több járműben alaptartozékként, míg végül 2011-től kötelező tartozéka az Európában újonnan forgalomba helyezett gépkocsiknak.

A rendszer lényege, hogy közvetlenül az autó vázán alakítanak ki szilárd csatlakozási pontokat, amelyekhez az Isofix-es szabványú ülést csatlakoztatni lehet. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az ülések hátlapja és ülőlapja közti részében alakítják ki a rogzítő pontokat, ahová a gyermekülésen lévő rögzítőkarok kapcsolódnak. Egyes gyermekülések esetében a gyártók egy kihajtható talpat is biztosítanak, ami az Isofix-es rögzítés mellett a gépjármű padlólemezén támasztja meg az ülést.

Mindezzel a gyermekülés közvetlenül a jármű vázához kapcsolódik, ami a modern autók esetében a leginkább felelős az esetleges ütközések során keletkező behatások csillapításáért. A rendszert eleve úgy tervezték, hogy minél több ütközési energiát nyeljen el, illetve minél kevesebbet közvetítsen a gyerekülés felé, így garantálva, hogy az abban utazó gyermek a lehető legkisebb sérülésveszélynek legyen kitéve.

 

Az Isofix-es ülés jobb védelmet nyújt, mint a biztonsági övvel rögzített?

A kérdésre nem feltétlenül lehet pontos választ adni, de az biztos, hogy míg a biztonsági övet alapvetően az ülésen utazók védelmére fejlesztették kis, nem pedig tárgyak rögzítésére, addig az Isofix rendszert kifejezetten a babaülések fixálására tervezték. Ez nem jelenti azt, hogy a biztonsági övvel rögzített ülése nem tudja megvédeni a gyermeket, csupán annyit, hogy a két megoldás alapjaiban különbözik egymástól.