Hordozókendő, kenguru, babakocsi? Logisztika a babával

 

Az első baba születése előtt – érthető módon – nagy bennünk az izgalom, esetleg a félelem. Előre igyekszünk minden szükséges holmit beszerezni, amire csak szüksége lehet a kicsinek, ezzel is csökkentve a bizonytalanságunkat. Ott sorakozik a szobában a kiságy, a légzésfigyelő, az autósülés, a babakocsi, a hordozókendő, a kiskád kádállvánnyal együtt, a mózeskosár és a bébihinta. Aztán amikor megszületik a baba, könnyen kiderülhet, hogy leginkább mellettünk szeret aludni a nagy ágyban, és a babahordozóban nyugszik meg legkönnyebben. Vagy a babakocsiban. Vagy a hordozókendőben. Kiderülhet, hogy a szomszéd Gergőke imád a babakocsiból nézelődni, a mienk meg üvölt benne, mint a sakál. Akkor most mit csináljunk?

 

Nincsenek kőbe vésett szabályok, minden gyerek más és más. Ami beválik az egyiknél, nem biztos, hogy működni fog a másiknál. Annyit tehetünk, hogy próbálkozunk. Kitapasztaljuk, mit szeret a gyerekünk. Ebben a cikkben a logisztika kérdéskörét járjuk kicsit körbe. Hogyan jussunk el A-ból B-be egy (vagy több) gyerekkel, milyen lehetőségeink vannak, melyik módszernek mik az előnyei, hátrányai.

 

Hordozókendő

Újszülött kortól fogva használható.  Érdemes egy tanfolyamon részt venni, ahol megmutatják a használatát. Az interneten is találhatunk oktató videókat, és egyéb hasznos információkat. Ha jól van megkötve, az egyenletes súlyeloszlás miatt kevésbé nehéznek érezzük benne a babát, mint kézben tartva, vagy egy kenguruban.

A hordozókendő nagyon praktikus eszköz, általában imádják a kisbabák. Közel vannak az anyukájuk testéhez, együtt mozognak vele, érzik a melegét és a szívdobogását, mint az anyaméhben. Megnyugtatja őket, biztonságban érzik magukat. A hordozókendő tehát mindig hasznos, de különösen, ha napközben nyűgösebb a baba, vagy csak egy kis szeretgetésre vágyik. Ilyenkor csak magunkra kötjük és felszabadul a kezünk, ami óriási előny. Haladhatunk a házimunkával, könyvet foghatunk a kezünkben, vagy akár sétálás közben telefonálhatunk is. A csecsemőkor elmúltával meg azért szeretik a kicsik, mert jobban kilátnak belőle, mint a babakocsiból. Nem, nem káros a babák gerincének, ha a kendő megfelelően van felkötve. Lényeg, hogy viszonylag szoros legyen, hogy előre hajolva is stabilan tartsa a kicsit, ne kelljen a kezünket használni a megtartásához. Előnye még a kedvező ára (pár ezertől kb. húszezer forintig), hátránya, hogy a baba súlyát a testünkön hordjuk, így a hátunk, vállunk, derekunk egy idő után elfáradhat. Ám ha rögtön újszülött kortól elkezdjük a hordozást, testünk szép lassan hozzászokik (az egyre növekvő) terheléshez.

 

Kenguru

A kenguruk többsége csak 4-5 hónapos kortól használható..  Előnye a könnyű használhatóság. Nem kell a kötésével bíbelődni, csak beletesszük a babát, csatokkal magunkra vesszük, mint egy hátizsákot, és már indulhatunk is. 4-5 hónapos kortól rövidebb sétákra igen praktikus eszköz.

Mind a hordozókendő, mind a kenguru használata olyan szabadságot ad, amit a babakocsiktól hiába várnánk. Aki gyakran utazik tömegközlekedéssel, annak nem kell bemutatni ennek buktatóit. Egy egy-két éves gyerek súlyával megterhelt babakocsit feltenni a HÉV-re, vagy levinni lépcsőn egy aluljáróba igencsak embert próbáló feladat; a buszon, villamoson való tülekedésről, fel- és leszállásról már nem is beszélve. Egy mondatban összegezve: a hordozás legnagyobb előnye a baba komfortérzete és a nagyfokú szabadság, amit a szülőnek biztosít.

Babakocsi

A babakocsik ellenben kényelem szempontjából verik a mezőnyt. Nem mi cipeljük a gyereket, sőt a kosarába, tartó részébe belepakolhatjuk a baba holmiját és a bevásárolt dolgokat is. Alapvetően három fő kategóriába sorolhatjuk őket: kombinált, sport és esernyőkocsik.

  • A kombinált babakocsinak van egy alap váza, amelyhez a kiegészítő elemek (mózeskosár, kagyló autósülés vagy a sport babakocsi ülőrésze) tetszés szerint csatlakoztathatók. Sok praktikuma mellet e típus hátránya a nagyobb tömeg, nagyobb méret és a magas ár.
  • Az idősebb (8–10 hónapos) babák már szívesen üldögélnek sport babakocsiban. Ezek jóval könnyebbek és kisebbek, mint a multifunkciósak. A háttámla legalább három pozícióban állítható, legtöbbször majdnem vízszintesig dönthető, így akár fekve is lehet aludni benne. Ezek a babakocsik többnyire nagyméretű, felfújható kerekekkel rendelkeznek és rendezetlen terepviszonyok között is jól használhatók.
  • Az esernyőkocsikat városi közlekedésre tervezték, 2–4 éves gyermekeknek alkalmasak. Könnyű vázuk egyszerűen nyitható és csukható, önsúlyuk is kicsi, így egy nagyobb gyerek lecipelése egy hosszú lépcsőn is kivitelezhető vele. Kerekeik tömörek, nem rugóznak olyan jól, ezért terepre vagy hóba nem alkalmasak. Városi (tömeg)közlekedésre viszont annál inkább!

 

Általában használat közben derül ki, hogy alkalmas-e gyermekünknek és nekünk egy-egy hordozóeszköz. Hiába szeretnénk hordozni, ha nem bírja a hátunk, és hiába voksolnánk inkább a babakocsira, ha a gyerekünk csak a kendőben nyugszik meg. Próbálkozzunk és kísérletezzünk, hallgassuk meg ismerőseink tanácsait, így előbb-utóbb megtaláljuk azt, ami nekünk beválik.

 

Légzésfigyelő
2021.11.22 14:55
Légzésfigyelő

Légzésfigyelő

Sok szülőben felmerül a kérdés ilyenkor, hogy van-e egyáltalán értelme egy ilyen termékekre beruházni, hiszen a mi időnkben nem volt ilyen , mégis gond nélkül felcseperedtünk. Azonban mivel most már elérhetőek ezek a termékek , így a bölcsőhalál rátája is sokkal csökkent, így mindenképp ajánlatos egy légzésfigyelőt vásárolni gyermekünk részére. Másrészt az sem másodlagos szempont, hogy sok szülő, aki alkalmazza sokkal nyugodtabban tud pihenni, persze nyilván ott van az emberben a félelem és az ösztön, ami teljesen természetes egy szülő életében, viszont garantáltan kipihentebb lesz és nyugodtabb, ha tudja, hogyha baj van, a készülék rögtön csipog olyan hangosan, hogy még az „utca végén is meghallják. „

A légzésfigyelő megvásárlásakor mindenképpen le kell tesztelni az érzékenységet babával és nélküle. Amire viszont fontos odafigyelni, hogy megfelelő felületre tegyük az értékelőlapot. Amennyiben a matrac alatt csak rács van, akkor tegyünk alá egy nagyon vékony bútorlapot, vagy préselt lemezt.

A légzésfigyelő csak maximum 10-12 cm, vagy vékonyabb matrac alá helyezhető. Amennyiben ennél vastagabb a matrac  lehetőség van mobil légzésfigyelőt választani.

Nálunk pillanatnyilag 4 különböző márkából tudsz választani és ezeken belül is van több féle modell.

Baby Control

A baby control egyedülálló tulajdonsága az, hogy különlegesen nagy érzékelőlapokkal rendelkezik.  Az érzékelőlap nagyfokú oldalirányú érzékenysége miatt a tényleges lapméretnél lényegesen nagyobb felületet képes megfigyelni a készülék. Később, ha mégis szükség lenne rá, akár plusz két lappal bővíthető. Ennek a típusnak előnye a kedvező ár. Klinikailag tesztelt orvostechnikai eszköz, mely szakértelmet nem igényel, egyszerűen kezelhető.

BabySense

A Babysense  légzésfigyelő CE 0459 minősítésű orvostechnikai eszköz. Kék led jelzés mutatja, amikor a kisbabád egyenletesen veszi a levegőt. Ameddig a gyermeked nem képes még önállóan elmozdulni a kiságyban, addig elegendő az egyik érzékelőlap használata. Amikor már tud egyedül helyet változtatni, akkor be kell üzemelned a második szenzorpadot is.

Snuza

Snuza mobil légzésfigyelő egy továbbfejlesztett mobil légzésfigyelő, ami már nemcsak érzékeli, hanem beépített stimulációs rezgésével megpróbálja a baba légzését visszaállítani a normál szintre. Ez a rendkívül gyengéd rezgés klinikai vizsgálatok alapján az esetek 65%-ban már eléri célját és a légzés normalizálódik. A készülék a nedvességek beszivárgása ellen védett, speciális tömítéssel rendelkezik, így a pelenkából történő esetleges „kiszivárgás” a készüléket nem veszélyezteti. A fenti védettség nem jelent vízállóságot, a készülék vízbe nem helyezhető. Nem orvostechnikai eszköz!

Angelcare

Régebben lehetett találkozni 1 és 2 szenzorpados megoldásokkal, de ma már az Angelcare olyan érzékenységű szenzorpadot gyártott, amelyből már egy is elég a teljes ágyfelületre. Két érzékelőlapos, vezeték nélküli légzésfigyelő, Angelcare által továbbfejlesztett Sensasure technológiával készült szenzorpad. 40%-kal kisebb érzékelőpad, ami ugyanúgy a teljes kiságy felületén érzékel. Az érzékelőlap érzékenységét szabályozni lehet. Áramkimaradás esetén elemes üzemmódra vált.Nem orvostechnikai eszköz!

 

Autósülések
2021.11.22 13:36
Autósülések

Az autósülések

Hogyan válasszunk autósülést?

 

 Nagy figyelmet kell fordítani a gyerekülések megfelelő beállítására, illetve a megfelelő ülés kiválasztására is. Hiszen egy rosszul megválasztott autósülés akár sérüléseket is okozhat. Elsősorban a 0 csoport gyereküléseit lehet menetiránynak háttal bekötni, emellett van néhány olyan ülés is, ami a gyerek 3 éves koráig szintén háttal beköthető. Baleset esetén mindenképpen kevesebb károsodás érheti a gyermekeket.

A gyereküléseket a gyermek súlya alapján csoportokba rendszerezik

  1. csoport (0-10kg) 0+ csoport (13kg): A babahordozó. Menetiránnyal ellentétesen kötjük be a gépjárműben. A kisbabák ezekben az ülésekben nagyobb biztonságban vannak, ezért a hordozót csak akkor cseréljük le ha a gyermek feje túl ér az ülés tetején. Két féleképpen tudjuk rögzíteni a babahordozót az autóba. Az első a gépjármű biztonsági övével, a második pedig egy Isofix talp segítségével amihez Isofixes babahordozót szükséges vásárolni. Fontos tudni hogy nem mindegyik autóban található meg az Isofix rendszer erről bővebben lentebb találsz információkat.
  2. csoport (9-18kg,): Ebben a kategóriában néhány gyerekülést még menetiránynak ellentétesen belehet kötni és van belőle Isofix-es is . 5 pontos biztonsági övvel tudja rögzíteni a gyermeket az ülésben. Az 5 pontos biztonsági övvel ellátott autósülésben a gyermekek kényelmesebben utaznak. A biztonsági övet mindig feszesre húzzuk meg és az autósülést az autóban is a lehető legfeszesebb módon kössük be.
  3. csoport (15-25kg) III. csoport (22-36kg): Itt is kétféleképpen rögzíthetjük az ülést az autóban. Az autó hárompontos övével itt viszont figyeljünk arra hogy az öv feszes legyen és az övfeszítő-automata megfelelően működjön, vagy az Isofix rögzítési ponttal. Ezeket az üléseket a gyerekek kb. 4 éves korától ajánljuk.

 

Fontos tippek az autósülés vásárlása előtt

Mielőtt gyermekülést választunk, tájékozódjunk. Ebben segítségünkre vannak különbféle tesztek, blogok és akár telefonon is tudunk segíteni. Nézzük meg hogy a törvényi előírásnak megfelelnek-e. Mielőtt megvásárolja a terméket mindenképpen próbálja bele a gépjárműbe és győződjön meg arról hogy amit választott megfelelő lesz a gyermeke számára.

 

Mi az az Isofix rendszer?

Az Európában forgalmazott személygépjármű kötelező tartozéka az Isofix rögzítési pont amit 10 éve minden új autóba beszereltek. Azt a célt szolgálja hogy a lehető legbiztonságosabban tudjuk rögzíteni az autósüléseket az autóban. Ez a kialakítás kezdetben a kétezres évek közepétől gyártott autókban kezdett felbukkani előszőr, majd egyre több járműben alaptartozékként, míg végül 2011-től kötelező tartozéka az Európában újonnan forgalomba helyezett gépkocsiknak.

A rendszer lényege, hogy közvetlenül az autó vázán alakítanak ki szilárd csatlakozási pontokat, amelyekhez az Isofix-es szabványú ülést csatlakoztatni lehet. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az ülések hátlapja és ülőlapja közti részében alakítják ki a rogzítő pontokat, ahová a gyermekülésen lévő rögzítőkarok kapcsolódnak. Egyes gyermekülések esetében a gyártók egy kihajtható talpat is biztosítanak, ami az Isofix-es rögzítés mellett a gépjármű padlólemezén támasztja meg az ülést.

Mindezzel a gyermekülés közvetlenül a jármű vázához kapcsolódik, ami a modern autók esetében a leginkább felelős az esetleges ütközések során keletkező behatások csillapításáért. A rendszert eleve úgy tervezték, hogy minél több ütközési energiát nyeljen el, illetve minél kevesebbet közvetítsen a gyerekülés felé, így garantálva, hogy az abban utazó gyermek a lehető legkisebb sérülésveszélynek legyen kitéve.

 

Az Isofix-es ülés jobb védelmet nyújt, mint a biztonsági övvel rögzített?

A kérdésre nem feltétlenül lehet pontos választ adni, de az biztos, hogy míg a biztonsági övet alapvetően az ülésen utazók védelmére fejlesztették kis, nem pedig tárgyak rögzítésére, addig az Isofix rendszert kifejezetten a babaülések fixálására tervezték. Ez nem jelenti azt, hogy a biztonsági övvel rögzített ülése nem tudja megvédeni a gyermeket, csupán annyit, hogy a két megoldás alapjaiban különbözik egymástól.

Babakocsi
2021.09.07 10:04
Babakocsi

Milyen babakocsit válasszak ?

Ahhoz , hogy megtaláld  számodra és gyermeked részére a legmegfelelőbb babakocsit tudnod kell, hogy milyen terepen fogod használni ( rugózás és kerekek szempontjából ), milyen színt szeretnél , mekkora legyen  és milyen extrákkal rendelkezzen (pohártartó, pelenkázó táska, bővíthető kupola stb.). Ehhez azonban mi mindig készséggel segítünk, hogyha esetleg nem tudod mi lenne a legoptimálisabb számodra. A 3:1 babakocsi mózeskosár, sportrész és az  autós babahordozóból áll. A legtöbb szülő 3:1 – ben szokott babakocsit vásárolni, viszont van lehetőség 2:1-ben , hogyha már van babahordozótok amit az autóba tudtok rögzíteni. A Maxi Cosi,Cybex,BeSafe,Kiddy márkájú babahordozókat mind lehet csatlakoztatni a Bebetto,Dada Paradiso és Bexa babakocsik vázához, amikhez külön lehet vásárolni Maxi Cosi adaptert. Ha esetleg nem vagy biztos abban, hogy ami Neked van autósülésed kompatibilis lenne-e a vázzal, nyugodtan hozd el hozzánk és kipróbáljuk. Ezekhez az ülésekhez Isofix talp csatlakoztatható, ami könnyedén beszerelhető olyan autóba amiben megtalálható az Isofix rendszer. Erről bővebben a következő blogunkban tudsz olvasni.

A babahordozót újszülött kortól 13 kg-ig lehet használni az autóban és a babakocsin egyaránt. A mózeskosarat kb. 8 hónapos korig ( ez természetesen gyermek függő ) , a sportülést kb. 3 éves korig lehet használni. Javasoljuk, hogy ha van rá lehetőséged, mindenképp látogass el hozzánk és nézd meg személyesen a babakocsi választékunkat . Lorelli és Chipolino babakocsiból elérhető olyan modell is 3:1- ben, melynek a mózes részét idővel át lehet csatokkal alakítani sportkocsivá. Váza könnyen összecsukható és könnyű . Ezeknek az autós babahordozóit is könnyedén fel lehet helyezni a vázra adapter segítségével és az autóba is egyszerűen be lehet kötni.

Ikerbabakocsi szempontjából  két féle létezik. Az egymás melletti és az egymás előtti-mögötti. Mi inkább az utóbbit preferáljuk jobban, mivel sokkal könnyebb vele a közlekedés. Ezeket a babakocsikat úgy tervezték , hogy egy normál ajtón be lehessen menni vele. Ezt is tudod többféleképpen kombinálni, mivel ha 3:1 vásárolod akkor lesz 2 db mózeskosarad, 2 db sportülésed és 2 db autósülésed. Azonban van lehetőség 2:1-ben megvásárolni, ami 2 db sportülés és 2 db autósülésből áll, sőt ha 2 gyermek van a családban, akik esetleg közel állnak korban egymáshoz, testvérbabakocsiként is meg lehet vásárolni, az pedig 2 db sportülésből áll.

Javasoljuk, hogy ha van rá lehetőséged, mindenképp látogass el hozzánk és nézd meg személyesen a babakocsi választékunkat . Jelenleg a legtöbb modell a Bebetto márkától van, azonban most már elérhető a Dada Paradiso babakocsi több modellje és a Bexa babakocsi modelljei is.

 

a tartalom felhasználása jogi következményeket von maga után