Bébiőr

2022.03.05 13:04
Bébiőr

Bébiőr

Bébiőrrel fokozható a baba biztonsága

 

Bébiőr használatával a szülő megnyugodhat, mert akkor is (látja)-hallja gyermekét, ha az épp két szobával arrébb alszik a kiságyában.

E cikkünkben ismertetjük a készülékek főbb típusait, jellemzőit, így cikkünk elolvasása után mindenki könnyebben megválaszolhatja a Milyen bébiőrt vegyek? típusú kérdéseket.

 

A csecsemő- és kisgyermek kor embert próbáló időszak a szülők életében is. A baba ellátása, a kevés és rendszertelen alvás, a monoton hétköznapok hamar kimerítik az embert, pedig nem napokról, hanem inkább hónapokról van szó, mire beáll valamiféle gyakran módosuló rend, amelyben már a szülők tudnak kicsit magukkal is foglalkozni. Éppen ezért minden pillanatot meg kell ragadni, amit pihenésre fordíthat az ember. Végre elalszik a baba, és mi is szusszanhatnánk egyet, ám e helyett a szoba ajtajában hallgatózunk, és tízpercenként benézünk, hogy minden rendben van-e. Akinek ismerős ez a helyzet, annak kifejezetten ajánlott egy bébiőr beszerzése.

Mi is ez a készülék tulajdonképpen? Egy két egységből álló adó-vevő készülékről van szó, amelynek segítségével a szülő nagyobb távolságból is hallja – és ha erre alkalmas a készüléke, akkor látja is – gyermekét, így nyugodtan tevékenykedhet, pihenhet a földszinti nappaliban vagy a kertben, míg gyermeke az emeleten alszik.

 

Analóg vagy digitális?

  • A bébiőr hagyományos, analóg változata egy két egységből (adó és vevő) álló, rádiófrekvencián működő eszköz. Az adó a gyerekszobában van, a kicsi közelében, a vevő pedig a szülők közelében. E készülékek hatótávolsága kisebb, mint a digitális társaiké, hangminőségük is gyengébb. Beüzemelésük kicsit komplikáltabb, mert a felhasználónak kell beállítani és kiválasztani a használni kívánt csatornát. Viszont a célnak megfelelnek, főleg egy kisebb lakásban, és áruk is kedvezőbb. Alapvető, hogy a készülék interferenciamentes legyen, vagyis más rádiófrekvenciát használó eszköz (pl. a rádió vagy másik bébiőr) ne tudjon belezavarni a tiszta vételbe. Energiatakarékos üzemmódban bizonyos idő után alapállapotba kapcsol, majd – ha mozgást vagy hangot érzékel – aktiválódik. Mint azt sok műszaki megoldás esetében láttuk, a digitalizáció ezt a terméket sem kerüli el, és lassan kiszorítja az analóg változatot.
  • DECT-technológiát használó digitális készülékek külsőleg leginkább vezeték nélküli telefonra emlékeztetnek, és nagy előnyük, hogy automatikusan megtalálják és beállítják maguknak a megfelelő csatornát. A DECT-technológia lényege, hogy kiküszöbölik a szintén 2,4 GHz-et használó monitorok és bébiőrök közötti interferenciát („összegerjedést”).
  • A következő fokozat, a hangon kívül képet is adó készülék egyre népszerűbb, és sokszor már alkalmazásokon, WiFi-n keresztül működik. Az internethez kapcsolódó készülékek esetén mindig fennáll az illetéktelenek által való hozzáférés veszélye. A digitális bébiőrök használati útmutatója részletes tájékoztatást tartalmaz a biztonsági beállításokról, melyekkel megelőzhetők az esetleges visszaélések.

 

Típusai

Alapvetően három nagy csoportba sorolhatjuk a bébiőröket: akusztikus, vizuális és 3:1-ben változat.

  • Az akusztikus készülékek csak hangot továbbítanak az adó és a vevő egység között. Tehát a szülő a saját készülékén hallja a kicsi által kiadott hangokat, gügyög, nyöszörög vagy éppen sír.
  • A vizuális készülékek, más néven babafigyelő kamerák, nemcsak hangot, hanem képet is sugároznak a szülői egység számára. További extra funkciók is elérhetők, mint például az éjjellátó és infravörös funkció, vagy a 360 fokos képet mutató kamera. Léteznek már olyan készülékek is, amelyek a hang- és videojelet a szülő okostelefonjára továbbítják. Ez akkor lehet szükséges, ha nagy a távolság az adó és a vevő készülékek között.
  • A 3:1-ben változat már nemcsak bébiőr, hanem a légzésfigyelő funkcióját is ellátja.

 

A választás szempontjai

Érdemes több mindent figyelembe vennünk és átgondolnunk annak érdekében, hogy megtaláljuk a számunkra leginkább megfelelő modellt.

  • Távolság – Egy kis-közepes méretű lakásban jellemzően nincs szükség bébiőrre, hiszen anélkül is meghalljuk, ha a babánk sírni kezd, sőt azt is, ha tüsszent egyet. Ha mégis megnyugtat bennünket, hogy van egy ilyen készülékünk, egy klasszikus analóg vagy a legegyszerűbb vizuális modell is megteszi. Ha viszont a kertben dolgoznánk, pihennénk, míg a kicsi a házban szundikál, akkor már egy komolyabb készülékre lesz szükségünk. Nem meglepő módon a legtöbb szülő számára a jel hatótávolsága a legfontosabb választási szempont. Ez általában 100 és 800 méter közé esik, de ezek a számok gyári körülmények között, a szabadban érvényesek. A valóságban lakások, házak belterében a hatótávolság annak függvénye, hogy hány darab és milyen vastagságú fal van a két eszköz között. A wifivel csatlakozó verziók esetében az internet erőssége számít, optimális esetben bármilyen távolságból működtethetők.
  • Üzemidő – A bébiőr szülői egységét működtető akkumulátor üzemideje szintén fontos szempont, mert nem szerencsés, ha a készüléknek egyhuzamban töltőn kell lennie, hiszen így épp fő célja, a mobilitás vész el. Jó, ha az akkumulátor legalább négy órán át (ideális esetben egy egész éjszakán át) képes töltés nélkül működtetni a készüléket. Hasznos segítség, ha az akkumulátor alacsony töltöttségére automatikusan figyelmeztet a készülék.
  • Egyes készülékeknek szabályozható a hangérzékenysége, ami azt jelenti, hogy beállíthatjuk, milyen erősségű hang esetén riasszon. Minden szusszanásról szeretnénk értesülni, vagy csak arról, ha a baba sír? Beállíthatjuk a megfelelő készülékeken, amelyek között vannak a képi és hangjelzéseken túl rezgő funkcióval is felszereltek.

 

Extra funkciók

A kamerás bébiőrök kínálatában számos olyan extra funkcióval is találkozhatunk, amelyek megkönnyíthetik a szülők életét. Ilyen például a megnyugtató éjjeli fény, amely egyszerűbbé teszi az éjszakai szoptatást és altatást. Egyes modellek altatódalokat is lejátszanak a babának.

  • A kétirányú kommunikáció azt jelenti, hogy a szülő nemcsak hallja, hanem beszélhet is a babához egy mikrofonon keresztül. Ez főleg akkor jöhet jól például, ha az éjszaka közepén még van esély rá, hogy a baba nem ébred fel teljesen, és ilyenkor egy-két megnyugtató szóra vagy dallamra visszaalszik.
  • A szobahőmérséklet-figyelővel ellátott készülék riasztást küld, ha a szobában a beállított alsó vagy felső érték fölé emelkedik a hőmérséklet.
  • Egyes szülői egységhez akár több kamera is hozzákapcsolható, amelyeket akár ugyanabban a szobában, akár egy másikban is elhelyezhetünk, így akár több gyereket is figyelemmel kísérhetünk a segítségével.
  • Az infravörös kamera akkor lehet segítségünkre, ha éjszaka, a sötétben is szeretnénk látni a másik szobában alvó babánkat.

 

 

Ne felejtsük el, hogy a babának az a legjobb, ha közel van az anyukájához, ha érzi maga körül a család jelenlétét. Viszont mindenki nyugalma érdekében nem árt, ha mégis tudunk számára biztosítani az alváshoz egy csendesebb zugot. Ilyenkor jól jöhet egy bébiőr, főleg, ha testvérek is vannak, és az anyuka nem tud minden érzékszervével csak a legkisebbre koncentrálni. Természetesen nem kötelező bébiőrt vásárolni, e nélkül is felnőnek a gyerekek. Ez csak egy hasznos eszköz az aggódó szülők, anyukák megnyugtatására.