Babaszoba

2022.02.08 12:54
Babaszoba

Babaszoba 

Szempontok a babaszoba berendezéséhez

A gyerek nem kisméretű felnőtt – különösen igaz ez az újszülöttekre. Sajátos igényeiket figyelembe véve érdemes megtervezni és berendezni a babaszobát, hogy érkezésüket legalább megfelelő, még jobb esetben pedig ideális körülmények megteremtésével várjuk.  A tervezést és a megvalósítást is igyekezzünk időben elkezdeni, hogy a boldog kismama elnehezülése, egy-egy bútor beszerzésének akadályba ütközése, netán egy váratlanul korai születés nehogy félkész állapotokat eredményezzen.


Kezdő lépések

Amennyiben teljes felújításba kezdünk vagy építkezünk, akkor gondosan kiválaszthatjuk a padlóburkolatot, a világítást és a falfestéket is. Itt azonban elsősorban nem a színekre és formákra kell gondolni – noha természetesen ezek is fontosak –, sokkal inkább a célszerűségre, a jó minőségre, és a mérgező anyagoktól való mentességre. (Egy friss falfestés még akkor is fontos, ha csak egy gyors átrendezésre futja az erőforrásainkból.) A kiválasztott bútorok és lámpák meghatározzák a konnektorok és kapcsolók helyét. Érdemes ezt is gondosan megtervezni, hogy elkerüljük a fölöslegesen szabadon lévő konnektorokat.

A padlóburkolat

Legjobb választás egy könnyen tisztítható burkolat (például bármilyen parketta), amit mosható szőnyeggel egészíthetünk ki később, amikor már gyakran játszik a földön a kicsi. A padlószőnyeg csábító kényelme több csapdát is rejt. Egyrészt szinte garantált az eltávolíthatatlan foltok keletkezése a véletlenül, de meglehetősen gyakran kiömlő innivalók miatt, másrészt az allergizáló poratkák jelenléte sem kerülhető el, még a leggondosabb takarítással sem.

Világítás, bútorok

Az általános (mennyezeti) világítás mellett gondoskodjunk helyi világításról is. Érdemes külön figyelmet fordítani arra, hogy ne világítson egyik fény sem közvetlenül a baba szemébe a kiságyban fekve vagy pelenkázás közben. Nagy hasznát vehetjük egy diszkrét kis éjszakai világításnak is, ami elegendő fényt biztosít az esetleges éjjeli teendőkhöz – vagy egy egyszerű rutinellenőrzéshez, hogy minden rendben van-e –, így nem kell használnunk bármelyik más erősebb fényű világítást, ami felébresztheti a babát, és saját visszaalvásunkat is megnehezítheti.

Funkció és minőség

A bútorok tervezésénél először a funkciókat kell átgondolni. A kiságy és a pelenkázó mellet praktikus, ha a kisruhák és később a játékok tárolója is itt van. Egy kényelmes fotelnek is érdemes helyet biztosítani a szoptatáshoz, amennyiben a szoba méretei megengedik. Élhetünk a többfunkciós bútorok adta lehetőségekkel: például gyakori, hogy egy tetszetős gyerekkomód tetején alakítanak ki – akár később leszerelhető – pelenkázófelületet.

Ha már eldöntöttük, mit is akarunk beszerezni, akkor az első, amire figyelmet kell fordítani, az a baba biztonsága. Ez alatt a bútor megfelelően stabil kialakítását, lehetőleg természetes anyagát, és mindenképpen gyerekbiztos felületkezelését kell érteni. Kiságynál fontos még a rácsok távolsága: 6 centiméternél nem lehetnek távolabb egymástól a lécek azért, hogy a baba feje ne szorulhasson közéjük. A fekvőfelület keménysége is a biztonságot szolgálja: a túl puha matrac hason fekvésnél veszélyes lehet.

Az ágy kombinálhatósága – ha az első oldalrácsok kivehetőek, a fekvőfelület magassága állítható, a matrac és a huzat könnyen cserélhető, mosható – legalább annyira a mi kényelmünket szolgálja, mint a szemünk fényéét. Érdemes mindezeket a lehetőségeket mind számba venni a kiválasztás előtt, és a lehető legjobbat megvenni, amit csak a pénztárcánk megenged, mert ezzel sok időt és fölösleges bosszúságot spórolhatunk meg magunknak.

Számos szülő véleménye és tapasztalata mutatja, milyen hasznos, sőt szükséges egy utazóágy, amelyet koránt sem csak a nevében jelölt alkalmakon vethetünk be. Mobilitása számtalan praktikus lehetőséget rejt otthon is – például a kertben vagy teraszon, esetleg a nappaliban –, amit akkor tudunk leginkább kiaknázni, ha könnyen nyitható és csukható, ugyanakkor kellően stabil. Értékelni fogjuk, ha az oldala hálós, így könnyen belátható távolabbról is.

Az elhelyezésről

A bútorok elhelyezése könnyen kivitelezhető a szoba adottságait, valamint az esztétikum és praktikum szempontjait figyelembe véve. Az egyetlen darab, aminek az elhelyezésénél az előbbiek helyett a baba biztonsága az elsődleges, az a kiságy. Nézzük, mire is kell figyelnünk!

  • A fűtőtest könnyen megégetheti a baba kezét, ezért ne tegyük a közelébe.
  • Ablak alatt közvetlenül sincs jó helyen az ágy, mert itt a beáramló levegő túl hideg vagy huzatos lehet, ami nem tesz jót; ahogy a közvetlen napfény sem előnyös.
  • Lehetőleg egy csendes, védett zugban legyen az ágy.
  • Az éjszakai fény beszűrődését is vegyük figyelembe, mert megzavarhatja a nyugodt alvást, ezért vagy egy leárnyékolt helyre tegyük az ágyat, vagy sötétítsük az ablakot bármilyen módon (a lelógó húzózsinegeket kerüljük!).

A gondosan és körültekintően megtervezett babaszoba megéri a fáradtságot, mert ha jól csináltuk, később, a mindennapok során gyakran leszünk hálásak magunknak érte.