Tények és tévhitek: szex várandósság alatt

2022.03.21 13:28
Tények és tévhitek: szex várandósság alatt

Tények és tévhitek: szex várandósság alatt

Biztosan felmerül a párokban a kérdés a várandósság 9 hónapja alatt, hogy mennyire biztonságos ilyenkor szexuális életet élni, vagy esetleg jobb, ha egy időre felhagyunk vele. Az alábbi cikkben ennek a kérdéskörnek járunk utána.

Biztonságos a szex terhesség alatt?

Általánosságban elmondható, hogy amennyiben komplikációmentes, normál lefolyású a terhesség, a várandósság alatti szex biztonságosnak tekinthető. Akadnak azonban olyan esetek, amikor a terhesség alatti szex nem ajánlott. A legtöbb várandósság esetében a szex abszolút megengedett, mivel a szeretkezés során a magzatot védi a magzatvíz, a magzatburok és a zárt méhszáj is, így nem esik baja. Az egész intim együttlét során a baba csak annyit érez, mintha ringatózna. A magzat egészséges fejlődését tehát nem gátolja, ha a párunkkal szexuális életet élünk.

 

Mikor kerüljük az intim együttlétet?

Ha terhesség alatti szexről van szó, mindig a nőgyógyász és a védőnő véleménye az irányadó. Vannak olyan terhességek, amelyeknél a szakemberek javaslatára ajánlott kerülni a nemi életet.

A következő körülmények fennállása esetén nem javasolt a terhesség alatti szex:

- korábbi terhesség során előfordult vetélés
- az aktuális terhességnél fennáll a vetélés kockázata
- korábbi terhesség koraszüléssel zárult
- hüvelyi fertőzés
- nyitott méhszáj
- szivárgó magzatvíz
- a várandósság során vérzés, medence tájékon fájdalom lép fel

Az orvos nagy valószínűséggel a szexuális élettel való felhagyást fogja javasolni a fenti körülmények bármelyikénél. Ha a terhesség alatt bizonytalanok vagyunk abban, hogy mennyire szabad szexuális életet élnünk, mindenképpen konzultáljunk az orvosunkkal!

A terhesség alatti szexuális vágy

Még ha nincs is akadálya a terhesség alatti intim együttlétnek, akkor sem biztos, hogy nőként vágyunk rá, de az is előfordulhat, hogy esetleg a párunk távolságtartóbb. Teljesen természetes, hogy a 9 hónap alatt a szexuális vágy folyamatosan változik. Vannak olyan periódusok, amikor egyáltalán nem kívánjuk a szeretkezést, míg máskor legszívesebben állandóan egymás karjaiban lennénk. Minden esetben igaz, hogy figyeljünk a saját és a párunk igényeire!