Hordozókendő,kenguru, babakocsi? Logisztika a babával

2021.12.14 12:21
Hordozókendő,kenguru, babakocsi? Logisztika a babával

Hordozókendő,kenguru, babakocsi? Logisztika a babával

Hordozókendő, kenguru, babakocsi? Logisztika a babával

 

Az első baba születése előtt – érthető módon – nagy bennünk az izgalom, esetleg a félelem. Előre igyekszünk minden szükséges holmit beszerezni, amire csak szüksége lehet a kicsinek, ezzel is csökkentve a bizonytalanságunkat. Ott sorakozik a szobában a kiságy, a légzésfigyelő, az autósülés, a babakocsi, a hordozókendő, a kiskád kádállvánnyal együtt, a mózeskosár és a bébihinta. Aztán amikor megszületik a baba, könnyen kiderülhet, hogy leginkább mellettünk szeret aludni a nagy ágyban, és a babahordozóban nyugszik meg legkönnyebben. Vagy a babakocsiban. Vagy a hordozókendőben. Kiderülhet, hogy a szomszéd Gergőke imád a babakocsiból nézelődni, a mienk meg üvölt benne, mint a sakál. Akkor most mit csináljunk?

 

Nincsenek kőbe vésett szabályok, minden gyerek más és más. Ami beválik az egyiknél, nem biztos, hogy működni fog a másiknál. Annyit tehetünk, hogy próbálkozunk. Kitapasztaljuk, mit szeret a gyerekünk. Ebben a cikkben a logisztika kérdéskörét járjuk kicsit körbe. Hogyan jussunk el A-ból B-be egy (vagy több) gyerekkel, milyen lehetőségeink vannak, melyik módszernek mik az előnyei, hátrányai.

 

Hordozókendő

Újszülött kortól fogva használható.  Érdemes egy tanfolyamon részt venni, ahol megmutatják a használatát. Az interneten is találhatunk oktató videókat, és egyéb hasznos információkat. Ha jól van megkötve, az egyenletes súlyeloszlás miatt kevésbé nehéznek érezzük benne a babát, mint kézben tartva, vagy egy kenguruban.

A hordozókendő nagyon praktikus eszköz, általában imádják a kisbabák. Közel vannak az anyukájuk testéhez, együtt mozognak vele, érzik a melegét és a szívdobogását, mint az anyaméhben. Megnyugtatja őket, biztonságban érzik magukat. A hordozókendő tehát mindig hasznos, de különösen, ha napközben nyűgösebb a baba, vagy csak egy kis szeretgetésre vágyik. Ilyenkor csak magunkra kötjük és felszabadul a kezünk, ami óriási előny. Haladhatunk a házimunkával, könyvet foghatunk a kezünkben, vagy akár sétálás közben telefonálhatunk is. A csecsemőkor elmúltával meg azért szeretik a kicsik, mert jobban kilátnak belőle, mint a babakocsiból. Nem, nem káros a babák gerincének, ha a kendő megfelelően van felkötve. Lényeg, hogy viszonylag szoros legyen, hogy előre hajolva is stabilan tartsa a kicsit, ne kelljen a kezünket használni a megtartásához. Előnye még a kedvező ára (pár ezertől kb. húszezer forintig), hátránya, hogy a baba súlyát a testünkön hordjuk, így a hátunk, vállunk, derekunk egy idő után elfáradhat. Ám ha rögtön újszülött kortól elkezdjük a hordozást, testünk szép lassan hozzászokik (az egyre növekvő) terheléshez.

 

Kenguru

A kenguruk többsége csak 4-5 hónapos kortól használható..  Előnye a könnyű használhatóság. Nem kell a kötésével bíbelődni, csak beletesszük a babát, csatokkal magunkra vesszük, mint egy hátizsákot, és már indulhatunk is. 4-5 hónapos kortól rövidebb sétákra igen praktikus eszköz.

Mind a hordozókendő, mind a kenguru használata olyan szabadságot ad, amit a babakocsiktól hiába várnánk. Aki gyakran utazik tömegközlekedéssel, annak nem kell bemutatni ennek buktatóit. Egy egy-két éves gyerek súlyával megterhelt babakocsit feltenni a HÉV-re, vagy levinni lépcsőn egy aluljáróba igencsak embert próbáló feladat; a buszon, villamoson való tülekedésről, fel- és leszállásról már nem is beszélve. Egy mondatban összegezve: a hordozás legnagyobb előnye a baba komfortérzete és a nagyfokú szabadság, amit a szülőnek biztosít.

Babakocsi

A babakocsik ellenben kényelem szempontjából verik a mezőnyt. Nem mi cipeljük a gyereket, sőt a kosarába, tartó részébe belepakolhatjuk a baba holmiját és a bevásárolt dolgokat is. Alapvetően három fő kategóriába sorolhatjuk őket: kombinált, sport és esernyőkocsik.

  • A kombinált babakocsinak van egy alap váza, amelyhez a kiegészítő elemek (mózeskosár, kagyló autósülés vagy a sport babakocsi ülőrésze) tetszés szerint csatlakoztathatók. Sok praktikuma mellet e típus hátránya a nagyobb tömeg, nagyobb méret és a magas ár.
  • Az idősebb (8–10 hónapos) babák már szívesen üldögélnek sport babakocsiban. Ezek jóval könnyebbek és kisebbek, mint a multifunkciósak. A háttámla legalább három pozícióban állítható, legtöbbször majdnem vízszintesig dönthető, így akár fekve is lehet aludni benne. Ezek a babakocsik többnyire nagyméretű, felfújható kerekekkel rendelkeznek és rendezetlen terepviszonyok között is jól használhatók.
  • Az esernyőkocsikat városi közlekedésre tervezték, 2–4 éves gyermekeknek alkalmasak. Könnyű vázuk egyszerűen nyitható és csukható, önsúlyuk is kicsi, így egy nagyobb gyerek lecipelése egy hosszú lépcsőn is kivitelezhető vele. Kerekeik tömörek, nem rugóznak olyan jól, ezért terepre vagy hóba nem alkalmasak. Városi (tömeg)közlekedésre viszont annál inkább!

 

Általában használat közben derül ki, hogy alkalmas-e gyermekünknek és nekünk egy-egy hordozóeszköz. Hiába szeretnénk hordozni, ha nem bírja a hátunk, és hiába voksolnánk inkább a babakocsira, ha a gyerekünk csak a kendőben nyugszik meg. Próbálkozzunk és kísérletezzünk, hallgassuk meg ismerőseink tanácsait, így előbb-utóbb megtaláljuk azt, ami nekünk beválik.