Etetőszék

2022.03.05 13:11
Etetőszék

Etetőszék

Milyen és mit „tud” az ideális etetőszék?


A megfelelő etetőszék kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen a kínálat óriási, s azon túl, hogy kényelmesnek és biztonságosnak kell lennie, rengeteg extrája és funkciója lehet, amelyre érdemes odafigyelni a vásárlás során. A hozzátáplálás megkezdésével válik időszerűvé a szék beszerzésének kérdése, amely általánosságba véve úgy hat hónapos korra tehető. Nagyjából hároméves koráig használja a gyerkőc, ez pedig elég hosszú időszak, ez idő alatt a gyermek hatalmas fejlődésen megy keresztül, amelyhez jó, ha az eszköz is alkalmazkodni tud, vagyis egy jó széket nem nő ki, amíg használja.
Fontos azonban tudni, hogy léteznek olyan termékek is, amelyeket sokkal fiatalabb kortól, akár újszülöttkortól kezdve is használni lehet, ezért vásárlás során mindenképpen nézzünk utána, vagy kérdezzünk rá, hogy hány hónapos kortól ajánlják a széket.


Alapelvárások


Rengeteg fajta termék közül válogathatunk, és számtalan olyan funkciója lehet egy etetőszéknek, amely komfortosabbá, praktikusabbá teszi. Azonban van két alapvető elvárás ezzel az eszközzel szemben, amelyeknek minden körülmények között teljesülniük kell – ez pedig a biztonság és a kényelem. Fontos, hogy a szék stabil legyen, és semmilyen körülmények között ne tudjon felborulni. Ugyanilyen lényeges, hogy be lehessen csatolni az izgő-mozgó babát a székbe úgy, hogy véletlenül se tudjon kiesni belőle. A biztonság mellett a másik legfontosabb elvárás, hogy kényelmesen legyen, hiszen, ha a kicsi nem tud megfelelő pozícióban ülni benne, az az etetést is akadályozni tudja, még akár a falatok lenyelését is korlátozhatja a rossz testhelyzet. Rengeteg olyan funkció van, amely kényelmesebbé és könnyebben használhatóvá teszi az etetőszéket, érdemes a legfontosabbakról szólni néhány szót.


Funkciók


Biztonsági öv


A leggondosabb anya sem képes minden pillanatban a baba mellett állni, hiszen amíg készül az étel, kezet mosunk, elpakolunk néhány edényt, vagy letöröljük a konyhapultot, a gyereket gyakran a székben hagyjuk. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy biztonságban legyen benne, ne kelljen attól félnünk, hogy amíg a szoba másik végében teszünk-veszünk, az izgő-mozgó gyermek kiesik belőle. Erre jó a biztonsági öv, melyek közül a 3 és az 5 pontos változatok a legbiztonságosabbak, ezért érdemes ilyet választani vásárlás során.


Dönthető háttámla és állítható ülésmagasság


A dönthető háttámla nem csupán kényelmi funkció, hanem sokat tehetünk a baba gerincének egészségéért, ha olyan terméket választunk, amelyen megtalálható ez az extra funkció. Mint írtuk, általában 6 hónapos kortól kezdődik a hozzátáplálás időszaka, ezért a széket is ettől a kortól kezdjük el használni. Azonban egy féléves baba még nem tud önállóan ülni. Lehet, hogy már rövid ideig megtartja magát, ha ülő testhelyzetben tesszük le, de ez a pozíció ilyenkor még nem komfortos számára. Az ülő testhelyzetet erőltetni pedig nem egészséges, mert megterhelheti a gerincoszlopot. Ilyenkor jön jól a dönthető háttámla, amely képes megtartani a kicsi gerincét addig, amíg képessé nem válik az önálló ülésre. Ez már egy egészséges testhelyzet lesz, amelyben a baba jól érezheti magát, és a gerincét sem terheljük vele feleslegesen.
Az állítható ülésmagasság a baba és a mama szempontjából nézve is hasznos és praktikus funkció. A hozzátáplálás első időszakában valamelyik szülő fogja megetetni a babát, így ha az ülésmagasság szabályozható, könnyedén beállíthatjuk úgy a széket, hogy a művelet mindkét fél számára kényelmes legyen. Az ülésmagasság akkor is lényeges kérdés, ha már önállóan eszik a kicsi, hiszen, ha levesszük az etetőszékről a tálcát, pillanatok alatt az étkezőasztal magasságához állíthatjuk be a széket.


Tálca


A tálca nem alapfunkció, nem is minden termék kötelező tartozéka. Amennyiben nincs a széken tálca, az étkezőasztalhoz tolva lehet használni. Fontos tudni, hogy ez az eszköz tálca nélkül is kiváló szolgálatot tehet, s akár praktikusabb is lehet egy olyan társánál, amelyen van ugyan tálca, de az fix, vagyis nem levehető, nem állítható. A levehető tálcás változatok használata és takarítása sokkal egyszerűbb, hiszen az eltávolított tálca elmosását akár a mosogatógépre is rábízhatjuk, amivel rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg. Ha már tálcás változatban gondolkodunk, érdemes olyat választani, amely nemcsak levehető, de állítható is, vagyis a babához közelebbre vagy tőle távolabbra állíthatjuk be. Ha túl messze van a tálca – és az étel –, a kicsi jó eséllyel le fogja enni magát, ha pedig túl közel van, nem lesz számára kényelmes a szék.


Lábtartó


Az alacsonyabb felnőttek közül talán néhányan ismerik azt a kényelmetlen és kellemetlen érzést, amikor sokáig kell ülni egy olyan széken vagy padon, amelyről nem ér le a lábunk a földre. Nos, ez a helyzet a baba számára sem komfortos, ezért a lábtartó egy olyan funkció, amely sokkal kényelmesebé és szerethetőbbé teszi az etetőszék használatát.
Ha a maximális kényelmet szeretnénk biztosítani a család legkisebb tagja számára, akkor válasszunk olyan széket, amely rendelkezik lábtartóval – s lehetőleg olyannal, ami állítható is, hiszen nem ugyanaz a beállítás lesz optimális számára félévesen, mint másfél két- vagy hároméves korában.


Üléshuzat


Az üléshuzat sem kötelező kellék, nincs is minden széknek, pedig ez egy nagyon fontos funkció – nemcsak abból a szempontból, hogy kényelmesebbé teszi a széket, hanem amiatt is, mert képes megtartani a babát, aki így nem tud lecsúszni vagy eldőlni. Vásárlás során érdemes olyan terméket a kosárba rakni, amelynek a huzatát könnyű tisztítani, ugyanis ennek mosására garantáltan gyakran lesz szükség. A legjobb a levehető üléshuzat, amelyet sokkal alaposabban lehet tisztítani, mint a nem levehető változatokat.


Összecsukhatóság


Ahhoz, hogy egy szék megfelelően stabil legyen, szükség van egy viszonylag nagy terjedelemre, azonban egy lakásban, főleg ott, ahol különféle bababútorok és kellékek is foglalják a helyet, nagyon is számít, hogy miként tudunk a négyzetméterekkel takarékoskodni. Ebben segít az összecsukható etetőszék, amelyet könnyedén, néhány egyszerű mozdulattal tudunk összecsukni vagy felállítani. Amikor nem használjuk, összecsukva könnyebben félre tudjuk tenni a következő etetésig. Egy összecsukható széket szállítani is könnyebb, ha nem rendelkezünk speciálisan az utazásokhoz tervezett változattal is.


Etetőszékek utazáshoz


Ha azonban gyakran indulunk el otthonról autóval, akkor megéri beruházni egy hordozható etetőszékre, amelyet székmagasító etetőszék néven is ismerhetünk. Ezek az eszközök sokkal kisebbek, mint a hagyományos etetőszékek, ennélfogva a csomagtartóban is jóval kevesebb helyet foglalnak el. A hordozható széket egy hevederrel bármilyen székhez vagy asztallaphoz biztonságosan lehet rögzíteni.


A multifunkciós etetőszékek


Vannak olyan székek, amelyeknek a fő funkciójuk az, hogy az etetésre alkalmasak legyenek, de emellett arra is használhatók, hogy az etetésen kívüli időt bennük töltse a baba. A dönthető háttámla és az állítható ülésmagasság is ilyen extra funkciók, illetve egyes termékek – bizonyos kiegészítőkkel – akár hintaként is használhatók. Amíg készül az étel, vagy amíg eltakarítjuk a főzés utáni „romokat” a konyhában, addig jó helye lehet egy multifunkciós etetőszékben a babának, amelyben hintázhat, vagy akár el is aludhat.


Milyen anyagból készüljön az etetőszék?


Ma is léteznek gyerekkorunk kettő az egyben eszközeit idéző termékek, amelyek fából készülnek, s összerakva etetőszékként lehet őket használni, szétszedett állapotukban pedig kicsiny asztal és hozzá illő kisszék lesz belőlük. Ezek a modellek máig igen népszerűek. Akik viszont modernebb darabokra vágynak, mégis ragaszkodnak a fához, azok is megtalálhatják a számukra szimpatikus termékeket. A kínálat hatalmas, és válaszhatunk olyan, a modern enteriőrbe is beleillő fa etetőszéket, amelyeknél a gyártók legalább akkora gondot fordítottak a trendi és esztétikus megjelenésre, mint a megfelelő funkciók biztosítására és a praktikumra. Nagy előnyük ezeknek a termékeknek a többivel szemben, hogy sokkal tovább használhatja őket a tulajdonosuk, mint a hagyományos székeket.
A másik nagy csoportot a műanyagból készült modellek alkotják. Ezek is időtálló és strapabíró termékek, s amiben egyértelműen lekörözik fából készült társaikat, az nem más, mint a tisztíthatóságuk. A higiénia pedig – különösen akkor, ha kisbaba van a háznál – igen fontos kérdés. Ha összecsukható széket szeretnénk vásárolni, akkor egyértelműen a műanyag lesz a befutó, hiszen fából nem készülnek összecsukható székek.


Melyik etetőszéket érdemes megvásárolni?


Ha éppen vásárlás előtt állunk, esetleg most szerzünk be életünkben először ilyen terméket, akkor az előzőekben ismertetett funkciók talán segíthetnek annak átgondolásában, hogy melyik, miért és miben lesz majd hasznos. Akár készíthetünk egy rangsort is, összeírhatjuk, melyek lehetnek számunkra a nélkülözhetetlenek, s melyekből tudunk esetleg engedni. A kínálat hatalmas, így akármilyen elképzeléseink is legyenek leendő etetőnkkel kapcsolatban, egészen biztos, hogy meg fogjuk találni a számunkra ideális darabot.