Miért szeretnek a gyerekek a babakocsiba aludni?

2022.07.18 14:22

Miért szeretnek babakocsiban aludni a babák?

 

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy otthon a teljes magyar népdalkincs eléneklésétől kezdve a porszívó zaján át a fitneszlabdán rugózásig mindent bevetettél, de a gyermek csak nyűglődik, míg a babakocsiba téve az első utcasarkon már az igazak álmát alussza. Ilyenkor egyik szemünk sír, a másik nevet. Örülünk, mert végre alszik, csend van és nyugalom, de kicsit mégis bosszankodunk, mert az alvás idejét kellemesebb dolgokkal is el tudnánk tölteni otthon, például mi magunk is aludnánk, filmet néznénk vagy összeütnénk a másnapi ebédet, ehelyett az utcákat rójuk.

 

 

Hogyan használhatjuk ki mégis ezeket a perceket? Egy sport babakocsi beszerzésével például letudhatjuk a napi futás vagy gyaloglás adagunkat. Egy nyűgös gyermek mellett így pillanatok alatt ledolgozhatjuk a terhesség alatt felszaladt kilókat. Minden rosszban van valami jó...

 A Pampers Baby-Dry megbízásából Nagy-Britanniában készítettek egy felmérést, amely bebizonyította, hogy utcán

 

éppen babakocsit tologató anyukák 42%-a azért rója az aszfaltot, hogy gyermekét elaltassa.

De miért is alszanak el rögtön a babakocsiban a babák? A tudományos magyarázat szerint a kocsi védett belső tere, rugózása a kicsit az anyaméhre emlékezteti, azt a meghitt burkot idézi fel benne, amihez magzat korában hozzászokott. Így az ismerősnek vélt helyzet biztonsággal tölti el, amiben könnyebben megnyugszik és elalszik.

Viszont a helyzet hátránya, hogy ha megáll a kocsi, akkor a baba könnyen felébred, és kezdődik újra a nyűgösködés, fészkelődés, nyekergés. Hosszú távon tehát mindenki jobban jár, ha a kicsi megtanul egyedül, az ágyában elaludni, de ez nem megy egyik napról a másikra. Amíg ez sikerül, minden fogadkozásunk ellenére sokszor rá fogunk szorulni a babakocsi adta nyugalomra. Érdemes tehát nem csak elszenvedni, hanem előnyünkre fordítani ezt az időt és helyzetet.

 

 

A fent idézett felmérés szerint egy-egy ilyen altatós séta alkalmával átlagban 3,2 km-t tesznek meg a kétségbeesett szülők, ami évente akár 1028 kilométerre is rúghat. Ez csak egy kicsit kevesebb, mint a Bukarest-Salzburg távolság.

Kösd össze a kellemest a hasznossal és miközben a baba alszik, te átadhatod magad a testmozgás élményének. A sport babakocsi funkcionális, könnyű, alumínium vázas szerkezete miatt a városi tömegközlekedésben is jól használható, viszont levegővel töltött kerekei, nagyszerű felfüggesztése és rugózása miatt erdőben, egyéb egyenetlen terepen való futáskor vagy kiránduláskor is remekül megállja a helyét. Kivehető mózeskosarának köszönhetően mindig magad mellett tudhatod a babát,  például ha megállnál egy kávéra vagy üdítőre. Változatos színű, különböző felszereltségű modellek közül választhatsz, amelyek tükrözik mind a kicsi nemét, mind a te ízlésedet.

Add át magad a testmozgás testet, lelket építő élményének, miközben gyermeked az igazak álmát alussza. A jó levegő, a szabad természet és a napfény pedig már csak hab a tortán.